Wij zijn op zaterdag 3 augustus gesloten.

Onze stalling is gesloten van 5 tot en met 16 augustus 2024 i.v.m. de vakantieperiode.

Caravan Compleet
logos

Opzetten voortent/luifel

opzetten voortent van caravan of camper
Om je voortent/luifel op te zetten geven wij hieronder enkele nuttige tips:

 • Check of de tentrail aan de caravan goed zuiver en open is. Om te voorkomen dat het railkoord gaat in-scheuren moeten eventuele bramen of scherpe randjes aan de rail worden weggehaald. Zorg voor een naadloze aansluiting, daar waar twee raildelen bij elkaar komen, b.v. met een beetje kit.
 • Bij elke tent hoort een tekening van het frame. Als je de stokken netjes volgens die tekening voor de caravan uitlegt en al zo veel mogelijk stukken aan elkaar koppelt, kan er bij het opzetten niet veel mis gaan.
 • Als een tent uitritsbare zij- en voorpanelen heeft, kun je die voor de opbouw los halen. De tent wordt daarmee een stuk meer hanteerbaar).
 • Trek nu de tent door de rail van de caravan. Dat gaat het eenvoudigst met twee personen; 1 voor het invoeren van de railkoord en de ander voor het doortrekken van het koord. Let op dat het koord van de tent niet losscheurt.
 • Breng het dak links en rechts op dezelfde hoogte.
 • Bevestig vervolgens de Fix-on, Quicklock of Easy-Lock steunen aan het daarvoor bestemde koord in de tent. In het midden van de caravan de middelste en aan de zijkanten op ongeveer 1.95 meter hoogte. Voor extra dakliggers verdeel je deze steunen tussen de blokjes voor de 3 standaard dakliggers. Vaste haakogen worden op diezelfde plaatsen gemonteerd, als er geen gebruik wordt gemaakt van dit moderne opzetsysteem.
 • Een framestang met haak (dakligger) wordt nu in het midden van de caravan in het blokje of oog gehaakt. Schuif daarna de dakligger uit en bevestig deze in het middenhoekstuk.
 • Plaats de middelste staander nu schuin naar achteren en span het dakdeel zo ver uit dat het dak in het midden strak staat. Het blokje wordt hierdoor strak tegen de caravanwand gedrukt. Breng daarna de staander enigszins op hoogte.
 • Schuif de framedelen van de hoekstukken aan het middenhoekstuk en laat de buitenste staanders een beetje naar binnen staan.
 • Bevestig het doek aan de linker- of rechterzijkant over de hoekdelen. Het makkelijkst is om (nu je er nog goed bij komt) alvast de petluifelstokjes te bevestigen en uit te spannen.
 • Plaats de tweede dakliggerstang in het blokje of oog van de caravan en in het hoekdeel links of rechts en span deze net als de midden dakligger af. Op dezelfde manier doe je de andere zijkant en plaats je de eventuele extra dakliggers en staanders. Als alle stokken zijn aangespannen en de staanders op hoogte zijn gebracht, kan de tent als luifel worden gebruikt. De losse of eerder weggeritste wanden kunnen nu worden ingeritst en de tent kan afgespannen worden.
 • Span eerst de punten onder de caravanrail (in de lijn van het koord) en daarna beide voorste hoeken. Trek daarbij de staanders strak in de hoeken. (Tip: Zet de staanders op een ladderafspanner voor strakke opzet)
 • Breng de staanders op dusdanige hoogte dat de spanpunten overal even ver van de grond hangen. Nu kan de tent rondom worden aangespannen. Let hierbij de ondergrond. Gebruik de juiste haringen en hamer!


Volg ons op:
Facebook

Nieuwsbrief