Wij zijn op zaterdag 3 augustus gesloten.

Onze stalling is gesloten van 5 tot en met 16 augustus 2024 i.v.m. de vakantieperiode.

Caravan Compleet
logos

Gewicht en laadvermogen

Gewicht en laadvermogen van caravan of camper
De grootte van het reisgezelschap bepaalt hoe ruim het laadvermogen van de caravan moet zijn. Het laadvermogen is het verschil tussen z’n lege gewicht en wat hij maximaal mag wegen. De voorkeur heeft dus een caravan met een (op papier) zo groot mogelijk laadvermogen.

Laadvermogen

Een caravan kan leeg meer wegen dan dat wat in de folder staat, waardoor er netto minder laadvermogen overblijft. Dat kan aan de standaard ingebouwde accessoires liggen (een reservewiel, cassettetoilet, gasflessen, voortent, de kachel en de koelkast). Des te meer gewicht, hoe zwaarder je auto het te verduren krijgt. Daarnaast loop je het risico dat je bij het inladen ongemerkt het maximum toelaatbaar gewicht overschrijdt. Dat kan je banden, misschien zelfs een as kosten.
Wegen van caravan of camper
Bovendien ben je in overtreding en de boetes hiervoor zijn ook niet mis. Slimmer is: bereken je van tevoren hoeveel laadvermogen nodig is. Reken voor de persoonlijke bagage ongeveer 30 kg per persoon en voor de toebehoren circa 100 kg.

Hogere aslast

Kom je laadvermogen tekort, dan kun je bij veel moderne caravans de aslast laten verhogen. Andersom (de aslast verlagen) kan ook. Dit laatste wordt wel gedaan als de bestuurder in het bezit is van rijbewijs B en de auto-caravancombinatie te zwaar is. Trouwens, het gaat hier om een papieren aanpassing, want de huidige caravans hebben veelal een as die een hoger draagvermogen heeft dan op het kentekenbewijs staat. Vanzelfsprekend ben je hier wel duurder uit. Bij sommige nieuwe caravans kun je de aslast ook achteraf laten aanpassen.
Bol 3
Je hebt daarvoor medewerking van de fabrikant/importeur nodig en het is niet goedkoop. Daarnaast bestaat de kans dat je je caravan moet laten keuren bij een RDW-keuringsstation.

Gewicht

Hieronder vind je globaal de gewichten van een aantal caravantoebehoren.

Caravantoebehoren
Massa circa
Voortent
30 kg
Luifel
10 kg
Twee gevulde gasflessen
26 kg
Reservewiel en -houder
20 kg
Kabelhaspel en verloopsnoeren
12 kg
Mover
33 - 38 kg
Accu
15 - 30 kg
Water (beperkte voorraad)
6 kg
Gereedschap
5 kg
Kleding per persoon
12 kg
Fiets
17 kgVolg ons op:
Facebook

Nieuwsbrief